עמוד הבית » ירושות וצוואות
״לי זה אף פעם לא יקרה…״
מקרה שהגיע לטיפול משרדי.
בני זוג שהכירו צעירים, הם חיו זה לצד זו במשך 35 שנים, הם חיו בהרמוניה וכמעט לא נפרדו בחייהם אחת מהשני, לבני הזוג נולדו 4 ילדים.
הם גידלו את ילדיהם וחינכו אותם לערכים טובים, של אהבת חינם וכיבוד אב והאם.
על זוגיות כזה נאמר ״אהבה כזאת כבר לא מוצאים״.
במהלך השנים לאחר עבודה קשה, הצליחו בני הזוג לרכוש בית חדשֿ, בית חם שהיה בו המון אהבה ונתינה.
לאחר 35 שנים שבהם גידלו את ילדיהם וזכו לנכדים, הבית הפך להיות ריק, אב המשפחה כבר לא יפתח את דלת הבית יותר, הוא נפטר באופן פתאומי.
לאחר פטירת האב, האם גילתה שפעולות משפטיות פשוטות הפכו להיות קשות, היא גילתה שהיא לא יכולה לנהל את חשבון הבנק, למכור את הרכב והבית.
כאשר האם הגיעה למשרדי לברר מה פשר הקשיים שהיא חווה, התגלה לי שהאם והאב לא ערכו צוואה במהלך חייהם, צוואה אשר הייתה מסדירה את רצונם לאחר פטירת אחד מבני הזוג.
ששאלתי לסיבה לאי עריכת צוואה היא ענתה, אנחנו עוד צעירים למה היינו צריכים לעשות צוואה?
לצערי הרב הרבה אנשים נמנעים מלערוך צוואה, חלקם חושבים שצוואה זה רק לאנשים מבוגרים, חלקם חושבים שירושה הינה צוואה, חלקם מתוך אמונות דתיות וחלקם מתוך האמונה שלי זה לא יקרה…
אנסה לעשות קצת סדר:
שאלה: האם עריכת צוואה היא רק למבוגרים?
תשובה: עריכת צוואה הינה מומלצת בכל גיל, בדגש שכל מי שרוצה וחשוב לו להסדיר את רכושו ונכסיו לאחר פטירתו.
שאלה : האם עריכת צוואה היא רק לזוגות נשואים?
תשובה : עריכת צוואה היא אינה רק לזוגות נשואים, היא גם לזוגות פרודים, חד מינים וידועים בציבור ולרווקים.
שאלה : למה חשוב לערוך צוואה?
תשובה : עריכת צוואה מסדירה את רצון האדם לאופן חלוקת הנכסים והרכוש לאחר פטירתו, אחד היתרונות הנוספים שיש בעריכת צוואהֿ היא מניעת מחלוקות ומריבות בין היורשים, שכן במקרה שאין צוואה ומבוצעת חלוקה על פי חוק הירושה, אנו עדיין עדים למריבות לא נעימות אשר גורמות לצער רב להורה הנותר, ולמריבות בין הירושים, הפתרון הינו עריכת צוואה למען שלום בית.
שאלה: מה קורה במקרה שחלילה שני ההורים נפטרים באותו המועד?
תשובה: למקרה המתואר, יש פתרון על ידי עריכת צוואה הדדית בין בני הזוג, שאחד מוריש לשני בעת פטירת בני הזוג, ובמקרה ששני בני הזוג נפטרים ניתן לצוות מי הם היורשים הבאים.
שאלה: אחד מבני הזוג נפטר ולהם ילדים והנפטר לא השאיר אחריו צוואה, האם בן הזוג יורש את כל הרכוש והנכסים?
תשובה: בן הזוג אינו יורש יחיד, גם אם הם רכשו את הנכסים ביחד, החלוקה תהיה לפי חוק הירושה, במקרה כזה ישנם לא מעט בעיות אשר בן הזוג הנותר מוצא את עצמו בבעיות משפטיות רבות, ולא במעט מקרים, ישנם מריבות בין ההורה הנותר מול שאר היורשים, מה שעלול לגרום לנזק ולמפח נפש להורה הנותר, שכן עד לקבלת צו ירושה, ההורה הנותר אינו יכול לבצע פעולות משפטיות כדוגמת פעולות בבנק, מכירת נכסים, דירה ורכב ועוד, עריכת צוואה תמנע המון עוגמת נפש והוצאות משפטיות ובעיקר צער.
שאלה: האם חלילה ושני בני הזוג נפטרים ביחד מתאונה, האם ניתן לצוות במסגרת צוואה מי יהיה האפוטרופוס של הילדים?
תשובה: מהמקרה של איתן בירן, שבו שני הוריו נפטרו בתאונה מצערת, ניתן ללמוד שככל והייתה צוואה, הוריו יכלו לציין במקרה זה, מי יהיו האפוטרופוסים וכל עוגמת הנפש שנגרמה למשפחה ובעיקר לקטין היו ככל הנראה נמנעים, כמובן שהכל תלוי באישור בית המשפט ועל פי הוראות החוק.
שאלה : מה ההבדל בין ירושה לצוואה?
תשובה: חלוקת ירושה הינה ע״פ הגדרות הקבועות בחוק הירושה לאחר פטירה כאשר אין צוואה, צוואה היא עריכת מסמך על ידי המצווה שבו הוא מגדיר מה יהיה עתיד נכסיו ורכושו כאשר הצוואה ערוכה על פי החוק.
יתרונות הצוואה – רק באמצעות צוואה, הנכתבת בהתאם לכללי החוק, יכול אדם להיות בטוח כי לאחר מותו ייעשה ברכושו בדיוק לפי רצונו.
אנשים יקרים, אנחנו צריכים לזכור שכמו שיש חיים יש גם מקרים מצערים, ובכדי למנוע צער לעצמנו ולסובבים אותנו, חשוב להסדיר צוואה.
אז תחשבו שוב האם גם לי זה לא יקרה?
למען הסר ספק, המידע המופיע אינו מהווה ייעוץ משפטי או תחליף לו ואינו מהווה המלצה לנקיטת הליכים או להימנעות מהם. עוה"ד ממליץ כי בכל מקרה יתקבל ייעוץ משפטי קונקרטי ופרטני המתאים לנסיבות העניין.
מאחל לנו אריכות ימים ובריאות!
מוזמנים להתייעץ איתי.
תמיד פה בשבילכם